Мускулна треска и Пилатес

Мускулна треска и Пилатес

Мускулната треска – адаптацията на мускулите към физическо натоварване

 Мускулната треска е усещане за болка, скованост и слабост след физическо натоварване, надхвърлящо обичайното. В тази връзка начинаещите в тренировките е по-вероятно да я изпитат, отколкото хората с повече опит. Общоприето е схващането, че упражненията са ефективни, ако водят до мускулна треска. Системното ѝ получаване обаче може да доведе до претрениране и бърнаут. Освен това хората са различни, както и търсеният ефект.

Докато професията на някои изисква неимоверни физически усилия или представата им за идеална физика е тази с изразена мускулатура, подбудите на други да тренират са да не ги боли гърбът, да се чувстват и да изглеждат добре. Първите тренират и целенасочено търсят да получат мускулна треска, за да растат мускулите им и да печелят сила, вторите не се нуждаят от това, а и не биха искали мускулната треска да ги съпътства в ежедневието.

Пилатес придобива все по-голяма популярност, тъй като физическото натоварване е оптимално за съвременния човек. Затова и адаптацията към него не е безкраен процес и веднъж постигната остава само да бъде поддържана. Така липсата на мускулна треска отразява способността на ума и тялото да се справят със стреса от упражненията, а не нуждата да се вложат още повече усилия.

 По-надеждни показатели, проследяващи ефективността на метода, са подобреното усещане за правилна стойка, повишеният обем на движение в ставите, липсата на оплаквания, свързани със заседналия начин на живот, повишеното самочувствие, повишеното ниво на енергия през деня, липсата на резки промени в настроението, подобреното качество на съня.

 В Пилатес мускулната треска се случва след първите срещи с него и след клас с повече „нови“ упражнения. В Пилатес класа преобладават упражнения, които се изпълняват в основния си, най-чист вид. Дори и в началото всички или някои от тях да предизвикат мускулна треска, всеки следващ път тя ще бъде все по-малка, защото тялото ще свикне с тях.

Всяко от основните Пилатес упражнения може да се промени чрез малък Пилатес уред или без такъв. Това, от една страна, прави разнообразието в Пилатес класа неизчерпаемо. От друга страна, е изненадващо за мускулите, което, както споменах, е предпоставка за получаване на мускулна треска. Кои и колко упражнения от основните да бъдат модифицирани решава Пилатес инструкторът и така създава своя стил.

 Има няколко метода, с които да се минимализира дискомфортът от мускулната треска: достатъчно сън, активност с ниска интензивност като ходене и плуване, достатъчен прием на вода, балансирана диета, масаж и фоумролинг. Но безспорно най-сигурният е тренировъчна рутина под мотото „бързай бавно“. Привикването към постепенно нарастващо натоварване ще доведе по-бързо до желания ефект. Обратно – твърде силната мускулна треска ще удължи периода на възстановяване, което ще разреди тренировките и ще забави нужната адаптация към физическото натоварване.

 В заключение начинаещите в Пилатес или в който и да е друг спорт е нормално в началото да усещат мускулна треска и с времето тя да намалява. Трениращите от няколко месеца, които са непрекъснато с мускулна треска, е добре да се концентрират върху по-доброто възстановяване. За редовно практикуващите Пилатес, които чувстват, че стават все по-прецизни и издръжливи, липсата на мускулна треска или получаването й от време на време може да е просто знак, че са в много добра форма.

Няма коментари

Sorry, the comment form is closed at this time.